Webbläsare stöds inte.

Du använder en gammal webbläsare som vi inte längre stöder. Vänligen använd en modern webbläsare som Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox för den bästa webbplatsupplevelsen.

Värtaterminalen, Stockholm

Färjeterminal med grönskande terrasser

Projektet Värtaterminalen är en del i Stockholm Hamnars utvecklingsprojekt Värtan. Terminalbyggnaden är på 4 våningsplan och 16000 kvm stor varav hälften av dessa är takterrasser fördelade på 3 nivåer.

Värtaterminalen är en visuellt tilltalande byggnad med ankomst- och avgångshall, restaurang och bistro. Verkstäder, kontor och lager finns också i huset. Här går Tallink Siljas båtar till och från Helsingfors, Åbo, Tallinn, Riga och Åland. Syftet med den nya terminalen är att kunna erbjuda båtpassagerare en lugn och behaglig miljö att vistas i, i väntan på båten.

Projektet kännetecknas av högt ställda miljökrav. Byggnadens takterrasser erbjuder inte bara vacker vy över inloppet. Här har landskapsarkitekter skapat en grön terrassmiljö med blommor, gräs och sedum. Med växterna fördröjs regnvattnet ner till dagvattensystemet. På tredje plan finns avvattningsrännor för att undvika översvämning när regnet faller som mest. ACO Nordic har levererat dessa. Gröna tak är inte enbart vackra. De isolerar byggnaden.Information:

Projekt: Värtaterminalen
Plats: Stockholm
Entreprenadform: Totalentreprenad

Byggherre: Stockholms Hamnar
Entreprenör: Gabab i Stockholm/In3prenör
Konsult: Grontmij Sverige
Arkitekt: CF Møller Sverige
Landskapsarkitekt: Nivå Landskapsarkitekter

Våra produkter:
ACO Multiline V 100: 110 m
ACO Längsgående spaltgaller B125 RF: 110 m
ACO Multiline V 150: 80 m
ACO Spaltgaller D400 S: 80 m

Status: färdig 2016