Webbläsare stöds inte.

Du använder en gammal webbläsare som vi inte längre stöder. Vänligen använd en modern webbläsare som Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox för den bästa webbplatsupplevelsen.

Tegstunets IP, Umeå

Naturgräs bli konstgräs med ny teknik

I norra Sverige blir det allt ovanligare med fotbollsplaner på naturgräs. Vädret begränsar utnyttjandet kraftigt. Uppskattningsvis kan en naturgräsplan endast användas 160 timmar per år. En konstgräsplan kan däremot värmas upp tidigt på vintern och möjliggör en längre träningsperiod. Omvandlingen av Tegstunets IP i Umeå beräknas öka utnyttjandegraden till 1600 timmar, enligt Umeå kommuns fritidschef Stefan Hildingsson. Den nya fotbollsplanen kan också avlasta andra bollplaner tidigt på våren när alla vill börja träna utomhus. Därför känns valet ganska självklart.

Sent på våren 2017 tar ACO Nordic tillsammans med konsulten fram en avvattningslösning för de tre nya konstgräsplanerna på Tegstunets IP. Planerna som anlagts av Umeå kommun och Tegs SK måste vara klara innan höstsäsongen börjar. Vår lösning innebär en konstruktion med dränering under konstgräset och avvattningsännor på långsidorna. Allt för att kunna ta hand om skyfall och även kunna spela i kraftigt regn. Tiden är mycket knapp och en stor utmaning för oss. Därför blir vi tvungna att utveckla en ny installationsteknik. Metoden innebär att träkilar monteras under en markränna för att på så sätt skapa en undergjutning. Denna nya teknik visar sig fungera väldigt bra och byggnationen blir klar i tid.


Information:

Projekt: Tegstunets IP
Plats: Umeå
Entreprenadform: Utförandeentreprenad

Byggherre: Umeå kommun
Entreprenör: NCC
Konsult: Tyréns

Våra produkter:
ACO Multiline Seal in V 100: 330 m
ACO Slitsgaller C250 segjärn: 330 m

Status: färdig 2017