Contact
  • Korgen är tom
Ladda ner Tom
INSPIRATION

CRUISE TERMINAL

Den inre hamnen X
Flytande konstruktion X
Koen Olthuis X

Den flytande kryssningsterminal är ett revolutionerande koncept som är tagit fram i syfte att motverka hot om översvämningar och tidvattenväxlingar.

Terminalen består av en flytande trekantskonstruktion - stor nog att rymma tre av världens största kryssningsfartyg och placerad på tillräckligt avstånd från fastlandet för att erbjuda erforderligt djup för stora fartyg.

Den enkla ikoniska formen framstår som en elegant naturlig skulptur långt från kusten. Terminalen är designad för uppförande i Dubai.

Konstruktionen bildar en inre hamn, med en spektakulär båge över inloppet, där taxibåtar och mindre färjor med förbindelse till fastlandet kan lägga till.

Drawings 460

Konstruktion

Konstruktionen är en självbärande struktur som till utseendet påminner om ett fartyg. Formen och storleken gör att den är fullständigt stabil, även placerad i öppet hav och utsatt för höga vågor. Hela konstruktionen är förankrad till havsbotten med ankarkätting och stötdämpare. Tio procent av den stora takytan är täckt med solceller.

Funktioner

Den 160 000 kvadratmeter stora flytande kryssningsterminalen rymmer en hel egen värld - en idealisk utgångspunkt för alla lyxkryssningar. Idén är att skapa en spektakulär resupplevelse, där gästerna erbjuds allt från möteslokaler, biografer och butiker till spa, hotell, restauranger m.m.

Visionären

Koen Olthuis är grundare till den holländska arkitektfirman Waterstudio.NL och har som ett led i arbetet att avvärja översvämningar till följd av de globala klimatförändringarna, specialiserat sig på flytande konstruktioner.

Hans vision är att överallt i världen bygga städer på fundament i vatten. "Statiska städer måste omvandlas till dynamiska städer och vara villiga att anpassa sig till klimatförändringarna när det gäller översvämningar och tidvattenväxlingar".

"The Westland", nära holländska Haag, är den första stad av detta slag som byggs under hans ledning.

Terminal 460